Beleggen in ETF

Beleggen in ETF is uitermate geschikt voor beginnende beleggers. ETF's zijn transparant, bieden een goede spreiding en hebben lage beheerkosten. Daarnaast kun je snel in- en uitstappen bij een ETF tool. Echter komt een ETF belegging het best tot zijn recht op de lange termijn. Diegene die binnen een korte tijd een hoog rendement willen gaan behalen kan beter niet in ETF's gaan beleggen. Alhoewel de ETF zeer geschikt is voor de beginnende belegger wordt deze ook steeds populairder bij de profs.

Wat is een ETF?

Een ETF wordt ook wel een tracker of indextracker genoemd. ETF staat voor 'Exchange Traded Fund' en is continue verhandelbaar. Je koopt met een ETF een gedeelte van een index. Een voorbeeld van zo'n index is de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Wanneer de index stijgt, stijgt de waarde van de ETF ook. Daalt de index dan wordt jouw ETF vanzelfsprekend minder waard. De ETF heeft zijn populariteit te danken aan de eenvoud en de transparantie die het beleggingsinstrument biedt. Een belegger hoeft met de komst van de ETF niet langer alle individuele aandelen uit een index te kopen maar kan deze met één simpele transactie in zijn geheel volgen.

De voordelen van beleggen in ETF

Beleggen in ETF is laagdrempelig en eenvoudig. Het is dan ook niet voor niets het ideale beleggingsinstrument voor beginners. Maar wat zijn nou precies de voordelen van beleggen in ETF? De ETF is in koersverloop veel rustiger en kan daarnaast ook niet failliet gaan. Alhoewel ETF's relatief traag bewegen, is een forse daling van de waarde natuurlijk nooit uitgesloten. Alhoewel de kans klein is omdat de bedrijven die onder één ETF vallen, natuurlijk nooit allemaal in een keer failliet gaan. De beweging van een ETF gaat in een soort golfbeweging als je dit op een grafiek bekijkt. Het is dan ook de kunst om op het juiste moment in deze golfbeweging in te stappen. En dat is nu precies wat beleggen in ETF zo leuk maakt! Echter zal het enkele weken, maanden of jaren duren voordat je rendement zult behalen.

De valkuilen van beleggen in ETF

Vaak wordt vergeten dat een ETF een index of sector volgt. Dit betekent dat de ETF profiteert van opwaartse bewegingen in een sector, maar ook daalt als het slecht gaat met de index die wordt gevolgd. Mocht het slecht gaan met de sector of index die gevolgd wordt, dan ligt een forse daling in het vooruitzicht! Let er daarnaast op dat je sluitingsrisico loopt. Wanneer er te weinig wordt verdient aan een ETF wordt deze gesloten. De waarde waarvoor de ETF dan op de index staat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Dat betekent dat je risico loopt wanneer deze lager staat dan op het moment wanneer je bent ingestapt. Dit leidt dus tot verlies. Daarnaast dient er ook rekening te worden gehouden met het samenstellingsrisico. Een ETF kan namelijk een andere samenstelling hebben waarin de wegingen van bepaalde aandelen kunnen verschillen. Hierdoor kunnen ETF's, die dezelfde index volgen, evengoed een ander rendement laten zien.

Terug naar overzicht
beleggenpagina.nl.nl 2017 2023 | Sitemap Privacy & Disclaimer |