Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een instelling die geld van derden belegt in aandelen of andere beleggingssoorten. Het grote voordeel van een beleggingsfonds is dat je het risico spreidt doordat er in meerdere beleggingssoorten wordt geïnvesteerd. In dit artikel worden enkele soorten van beleggingsfondsen besproken en wordt er uitgelegd wat obligaties nu precies zijn.

Soorten fondsen

Er is tegenwoordig een grote variëteit aan beleggingsfondsen, je kunt kiezen uit fondsen die alleen aandelen bevatten, of alleen obligaties, of een combinatie van beide. Ook zijn er fondsen die in bepaalde sectoren investeren, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een fonds dat alleen in technologie aandelen investeert. Ook zijn er regionaal bepaalde beleggingsfondsen, zo kun je investeren in bijvoorbeeld uitsluitend Aziatische aandelen. Door middel van beleggen in beleggingsfondsen kun je zodoende focussen op een sector of aandeel waar je veel informatie over hebt. Op deze wijze neem je minder grote risico's, je kent de sector of het product waarin je belegd namelijk al. Enkele bekende aanbieders die voorzien in beleggingsfondsen zijn:

Gezien de toenemende populariteit van het beleggen in beleggingsfondsen neemt het aantal aanbieders vrijwel complementair toe.

Wat zijn obligaties?

Als een bedrijf of de overheid, geld nodig heeft en om wat voor reden dan ook niet bij een bank kunnen of willen lenen, dan kunnen ze geld lenen bij het publiek. Dit worden obligaties genoemd. Een obligatiehouder heeft dus geld geleend en krijgt daarvoor een vaste rente uitgekeerd.

Het verschil tussen aandelen en obligaties is het risico, als je aandelen koopt kun je te maken krijgen met koersdalingen, bij obligaties niet. Mocht een bedrijf failliet gaan, dan worden als eerste de obligatiehouders betaalt, daarna pas de aandeelhouders. Aandelen daarentegen moet je eerst verkopen voordat je er rendement uit kunt halen, obligaties verlopen na een bepaalde tijd. Je weet van tevoren dus precies hoe groot je rendement zal gaan zijn.

Terug naar overzicht
beleggenpagina.nl.nl 2017 2024 | Sitemap Privacy & Disclaimer |