Wat is beleggen?

Een belegging heeft betrekking op het maken van een investering. Bij deze investering wordt geld voor lange of korte termijn vastgelegd met als uiteindelijke doel financiële voordelen te kunnen behalen. Het beleggen kan gekenmerkt worden door het inleggen van zogeheten 'zekere' bedragen voor onzekere inkomsten uit de toekomst. Je hebt als belegger namelijk niet de zekerheid dat je investering winst zal opleveren. In dit artikel laten we je kennismaken met de belegger en de soorten beleggers die er zoal zijn.

Maak kennis met 'de belegger'

De Belegger is iemand die handelt in aandelen en dus zijn geld belegt in bijvoorbeeld aandelen, geld of ETF's. Ook kan de belegger met aandelen of fondsen beleggen in beursgenoteerde bedrijven. Het beleggen kan een aangename tijdsbesteding zijn. Met name wanneer er winst gegenereerd kan worden. Echter brengt het beleggen ook een aantal grote risico's met zich mee. Het is belangrijk om te beschikken over een goede basiskennis en je tijdig te laten voorlichten op het gebied van koersen, het meest recente financiële nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Soorten beleggers

Er valt onderscheid te maken in verschillende type beleggers die er zoal zijn. We lichtten de meest relevante soorten nader toe:

  • Particuliere beleggers:
    De particuliere belegger is één persoon die op privé schaal op verschillende manieren probeert kapitaal aan te wenden om vervolgens te investeren. Deze investeringen kunnen zijn in zowel aandelen als obligaties of beleggingsfondsen.
  • Institutionele beleggers:
    Institutionele beleggers kunnen gezien worden als instelling die het vermogen dat voortkomt uit pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen beheert. Institutionele beleggers kunnen gezien worden als professionele beleggers die een behoorlijk gedeelte van het aandelenbezit voor hun rekening nemen. Het grote verschil met een particuliere belegger is dat een institutionele belegger financiële verplichtingen heeft ten opzichte hun polishouders en deelnemers.

Bovengenoemde soorten beleggers zijn de meest relevante soorten op het gebied van beleggingen.

Beleggen voor beginners

Wil je ook beginnen met beleggen? In dit artikel worden 4 tips gegeven om zelf te starten met ...

Lees artikel
Beleggen in ETF

Beleggen in ETF is uitermate geschikt voor beginnende beleggers. ETF's zijn transparant, bieden een goede spreiding en hebben lage beheerkosten. Daarnaast kun je snel in- en uitstappen bij een ETF tool. Echter komt een ETF belegging het best t...

Lees artikel
Risicoloos beleggen

Ook liever beleggen zonder enige vorm van risico? Door het lezen van dit artikel kun je de risico's die zoal voorkomen in de wereld van het beleggen ...

Lees artikel
Hefboom

Zodra je besluit om te gaan beleggen kun je ervoor kiezen om een hefboom toe te passen. Maar wat is deze hefboom nu precies en wat levert het uiteindelijk op? Een...

Lees artikel
beleggenpagina.nl.nl 2017 2023 | Sitemap Privacy & Disclaimer |