Wat is beleggen?

Een belegging heeft betrekking op het maken van een investering. Bij deze investering wordt geld voor lange of korte termijn vastgelegd met als uiteindelijke doel financiële voordelen te kunnen behalen. Het beleggen kan gekenmerkt worden door het inleggen van zogeheten 'zekere' bedragen voor onzekere inkomsten uit de toekomst. Je hebt als belegger namelijk niet de zekerheid dat je investering winst zal opleveren. In dit artikel laten we je kennismaken met de belegger en de soorten beleggers die er zoal zijn.

Maak kennis met 'de belegger'

De Belegger is iemand die handelt in aandelen en dus zijn geld belegt in bijvoorbeeld aandelen, geld of ETF's. Ook kan de belegger met aandelen of fondsen beleggen in beursgenoteerde bedrijven. Het beleggen kan een aangename tijdsbesteding zijn. Met name wanneer er winst gegenereerd kan worden. Echter brengt het beleggen ook een aantal grote risico's met zich mee. Het is belangrijk om te beschikken over een goede basiskennis en je tijdig te laten voorlichten op het gebied van koersen, het meest recente financiële nieuws en de laatste ontwikkelingen.

Soorten beleggers

Er valt onderscheid te maken in verschillende type beleggers die er zoal zijn. We lichtten de meest relevante soorten nader toe:

  • Particuliere beleggers:
    De particuliere belegger is één persoon die op privé schaal op verschillende manieren probeert kapitaal aan te wenden om vervolgens te investeren. Deze investeringen kunnen zijn in zowel aandelen als obligaties of beleggingsfondsen.
  • Institutionele beleggers:
    Institutionele beleggers kunnen gezien worden als instelling die het vermogen dat voortkomt uit pensioenfondsen of verzekeringsmaatschappijen beheert. Institutionele beleggers kunnen gezien worden als professionele beleggers die een behoorlijk gedeelte van het aandelenbezit voor hun rekening nemen. Het grote verschil met een particuliere belegger is dat een institutionele belegger financiële verplichtingen heeft ten opzichte hun polishouders en deelnemers.

Bovengenoemde soorten beleggers zijn de meest relevante soorten op het gebied van beleggingen.

Beleggingsfondsen

Een beleggingsfonds is een instelling die geld van derden belegt in aandelen of andere beleggingssoort...

Lees artikel
Beleggen in geld

Wil je weten hoe het beleggen in geld in zijn werk gaat? Lees dan het onderstaande artikel om erachter te komen hoe je winst kunt maken middels het beleggen in geld. Vandaag de dag kiezen veel beleggers om te beleggen in geld met onder andere klei...

Lees artikel
Beleggen in aandelen

Aandelen zijn de bewijzen van een eigendom dat iemand van een bedrijf heeft. Middels één of meerdere aandelen heb je als het ware een gedeelte van het bedrijf in kwestie in bezit. Je kunt als aandeelh...

Lees artikel
Hefboom

Zodra je besluit om te gaan beleggen kun je ervoor kiezen om een hefboom toe te passen. Maar wat is deze hefboom nu precies en wat levert het uiteindelijk op? Een...

Lees artikel
beleggenpagina.nl.nl 2017 2023 | Sitemap Privacy & Disclaimer |